Impact of Socio-Economic and Demographic Characteristics of Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients on Hospital Application: Demographic factors in COPD - Celikhisar, Hakan; Dasdemir Ilkhan, Gulay (International Journal of Scientific Research and Management (IJSRM), 2020)
ÖzAmaç: Sosyal aktivitelerin herhangi bir aksilik olmadan yürütülmesi ve hastane uygulamalarının en aza indirilmesi günümüzün KOAH hastalarına yönelik başlıca yaklaşımları arasındadır. Bu, hem işgücü kaybını hem de finansal kayıpları en aza indirmek için özel bir önem taşımaktadır. Çalışmamızın amacı KOAH hastalarının sosyoekonomik ve demografik özelliklerinin acil durum ve hastane uygulaması, hastaneye yatış ve hastanede yatış süresi üzerinde bir etkisi olup olmadığını değerlendirmektirYöntem: Hastanemiz akciğer hastalıkları polikliniği ve acil servislerine başvuran toplam 225 hastadan oluşan 45 ile 82 yaşları arasında 78 kadın ve 147 erkek KOAH hastası olmak üzere Mart 2019 ve Eylül 2019 tarihleri ​​arasında prospektif çalışma yapılmıştır. Takip için klinikte hastaneye kaldırıldı. Tüm hastalara 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Olgularımızın sigara içip içmediği, eğitim durumu, yaşam ortamı, ilaç kullanımı, evlerindeki sağlık kolaylığı (oksijen tüpü-konsantratörü ve / veya nebülizör) ve hastane uygulamaları için değerlendirmeler yapıldı.Bulgular: Hastaların 78'i (% 34.7) kadın, 147'si (% 65.3) erkek, yaş ortalaması 65.8 + 9.7 (41-84) idi. Hastalarımız arasında geçen yıl 10 kereden fazla hastaneye başvuranların oranı% 18.7 idi. Hastalarımızın% 12'si en az 5 kez uygulanırken 52'si acil durum için geçerli değildi. Tüm olgularımızın% 24'ü hastaneye kaldırıldı. Olgularımızın ortalama yatış süresi (23.4 + 19.7) gündü. Sonuç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastaların hastaneye uygulanması ve hastaneye yatırılması sigara içip içmediklerinden, eğitim düzeylerinden, ekonomik durumlarından, yaşam ortamlarından, düzenli ilaç kullanımından etkilenirken; evlerinde sağlık kolaylığı olması, hastane uygulamalarını etkilemez. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastaların sosyoekonomik ve demografik özellikleri, hastalıklarının prognozunda ve hastane uygulamalarında etkilidir. Bu nedenle, KOAH hastalarının ideal bir yaşam ortamı oluşturma konusunda farkındalığı artırılmalı ve gerekli cihazların alımı ve kullanımı konusunda eğitim ve destek almalıdırlar.